Proiect privind conversia creditelor din franci elveţieni în lei


depozite-banca-400x250

Un proiect de lege prin care se completează O.U.G. nr. 50/2010 privind contractele pentru consumatori a fost depus de către deputatul liberal Cătălin Zamfir.

Actul normativ susţine conversia creditelor din franci elveţieni în lei, la un curs istoric. Conform proiectului, rambursarea totală sau parţială anticipată a creditelor poate fi efectuată şi în lei, la cursul de schimb mediu lunar, stabilit de BNR, din luna în care a fost încheiat contractul de împrumut.

Preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Sergiu Oprescu, a declarat că conversia creditelor reprezintă un tsunami, comparativ cu un val de trei metri înălţime în cazul dării în plată.

“În cazul în care s-ar realiza această conversie la cursul istoric costurile pe care vor trebui să le suporte băncile din diferenţa de curs valutar este de 2,4 miliarde de lei. Aceasta se va transpune într-o scădere medie de 1,8 puncte a solvabilităţii sistemului bancar, ceea ce încă pare să fie suportabilă. Atâta doar că avem două bănci care vor ajunge cu indicatorul de solvabilitate sub nivelul care le permite continuarea funcţionării, iar alte patru bănci cu indicatorii de solvabilitate sub nivelul prudenţial recomandat în momentul de faţă”, a precizat Eugen Rădulescu, directorul Direcţiei Stabilitate Financiară din cadrul Băncii Naţionale a României.