Proiect: Acţiuni în despăgubire în cazurile de încălcare a dispoziţiilor legislaţiei în materie de concurenţă


consiliul concurentei
Consiliul Concurenţei a lansat spre consultare publică proiectul de Lege privind acţiunile în despăgubire în cazurile de încălcare a dispoziţiilor legislaţiei în materie de concurenţă.

Proiectul de act normativ stabileşte normele necesare pentru a asigura că orice persoană care a suferit un prejudiciu cauzat de o încălcare a legislaţiei în materie de concurenţă de către o întreprindere sau o asociaţie de întreprinderi îşi poate exercita în mod efectiv dreptul de a solicita respectivei întreprinderi sau asociaţii de întreprinderi o despăgubire integrală pentru prejudiciul respectiv.

Competenţa de a soluţiona cererile de reparare a prejudiciului cauzat de întreprinderi ca urmare a unei încălcări a legislaţiei în materie de concurenţă revine Tribunalului Bucureşti – secţia civilă.

Acţiunile în despăgubire exercitate în temeiul prezentei legi sunt scutite de la plata taxei judiciare de timbru.

Prezentul proiect de lege transpune Directiva 2014/104/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 26 noiembrie 2014 privind anumite norme care guvernează acţiunile în despăgubire în temeiul dreptului intern în cazul încălcărilor dispoziţiilor legislaţiei în materie de concurenţă a statelor membre şi a Uniunii Europene.