Potrivit unei iniţiative legislative de modificare a O.U.G. nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, iniţiată de senatorul independent Alfred-Laurenţiu-Antonio Mihai, poliţia rutieră va putea dispune ridicarea vehiculelor staţionate neregulamentar în anumite condiţii.
Astfel, maşinile vor putea fi ridicate dacă vehiculul staţionat se află în zona de acţiune a indicatorului “Staţionarea interzisă” însoţit de panoul adiţional “Ridicare autovehicule parcate neregulamentar”, blochează partea carosabilă de natură să împiedice desfăşurarea circulaţiei rutiere pentru cel puţin o bandă de circulaţie pe sens, vehiculul staţionează pe partea carosabilă în locurile în care se interzice depăşirea sau în intersecţii, inclusiv în intersecţiile de circulaţiei cu sens giratoriu. De asemenea, se vor putea ridica vehiculele dacă obstrucţionează sau blochează căile de acces la proprietatea publică sau privată adiacentă drumului public, împiedică sau blochează accesul la pistele pentru biciclete, staţionează în staţiile de transport public de persoane sau staţionează neregulamentar pe partea carosabilă în afara localităţilor.
Iniţiatorul proiectului legislativ precizează că “raţiunea acestei propuneri legislative porneşte de la lipsa unor reglementări adecvate, clare şi coerente, adaptate condiţiilor existente, în ceea ce priveşte motivaţia măsurii de ridicare a autovehiculelor“.
De asemenea, abuzivă sau excesivă va fi considerată măsura ridicării în cazul în care autovehiculul nu constituie un obstacol sau un pericol concret pentru desfăşurarea circulaţiei publice.