Modificări la Metodologia pentru ocuparea posturilor de inspectori şcolari generali


educatie-structura-300x168
Ministerul Educaţiei Naţionale a lansat în dezbatere publică proiectul de Ordin pentru modificarea şi completarea Metodologiei de organizare şi desfăşurare a concursului pentru ocuparea funcţiilor de inspector şcolar general, inspector şcolar general adjunct din inspectoratele şcolare şi de director al casei corpului didactic, aprobată prin Ordinul ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului nr. 5.557/2011, cu modificările ulterioare.

Potrivit proiectului de act normativ, testul grilă şi probele de interviu vor fi monitorizate video, astfel încât, în caz de contestaţie, să se poată verifica cum s-au desfăşurat acestea.

De asemenea, o persoană care în prezent ocupă funcţia de inspector şcolar general, inspector şcolar general-adjunct sau director al Casei Corpului Didactic şi nu s-a prezentat la concurs, nu va putea ocupa prin delegare funcţia în cazul în care rămâne vacantă. Totodată, nicio persoană care nu a promovat concursul nu va putea fi numită în funcţia de inspector şcolar general sau adjunct.

O altă modificare apare la punctajele pentru evaluarea CV-ului, care sunt detaliate în metodologia aferentă.

Potrivit noilor modificări, la concurs poate candida personalul didactic din învăţământ cu grad didactic I şi titlu ştiinţific de doctor şi care a obţinut calificativul “foarte bine” în ultimii cinci ani şcolari încheiaţi şi nu a fost sancţionat disciplinar în anul şcolar curent.

De asemenea, candidaţii trebuie să aibă recomandare privind calităţile profesionale şi manageriale, trebuie să fie absolvenţi al unei instituţii de învăţământ superior cu diplomă de licenţă, să fie membri al corpului naţional de experţi în managementul educaţional, să aibă o vechime de cel puţin opt ani în sistem, dintre care ultimii cinci să-i fi pretrecut în învăţământ în ultimii 10 ani.

Nu în ultimul rând, candidaţii nu au voie să fi desfăşurat poliţie politică sau să fi fost suspendaţi din vreo funcţie de conducere în învăţământ prin hotărâre judecătorească definitivă de condamnare penală. De asemenea, candidatul trebuie să aibă vârsta cu cel puţin patru ani mai mică decât vârsta legală de pensionare, la data susţinerii concursului.