Principalele modificări ale Codului Fiscal: TVA redus, taxe locale şi costuri mai mari pentru PFA-uri


21-taxe-shutterstock-42-465x215Câteva dintre principalele modificări ale Codului fiscal care au intrat în vigoare din 1 ianuarie 2016 sunt: reducerea TVA de la 24% la 20% , impozit pe dividente de 5% în loc de 16%, impozite locale şi costuri mai mari pentru PFA-uri.

Astfel, din acest an, pentru locuinţele personale impozitul se poate dubla, iar pentru o societate comercială, impozitul pe spaţiul în care îşi desfăşoară activitatea poate fi majorat chiar şi de 20 de ori.

Totodată, o altă noutate a Codului fiscal este  faptul că impozitul pe locuinţe nu mai ţine cont de calitatea proprietarului persoană fizică sau persoană juridică ci de scopul folosirii clădirii. Noile categorii sunt:
– utilizarea clădirii în scop rezidenţial/locuinţă, cu cote de impozitare între 0,08% şi 0,2%;
– utillizarea clădirii în activităţi economice (sedii PFA, sedii firmă, cabinete etc) cu procente de impozitare între 0,2% şi 1,3%, cu condiţia ca aceste clădiri să fie reevaluate/construite/ achiziţionate în ultimii 5 ani.

Din acest an, PFA-urile vor fi obligate să plătească contribuţiile la pensii şi şomaj. CAS este de 26,3% pentru condiții normale de muncă, din care 10,5% pentru contribuția individuală suportată de persoane care obține venitul și 15,8% pentru contribuția datorată de angajator.

De asemenea, microîntreprinderile pot avea o cifră de afaceri de maximum 100 de mii de euro, faţă de 65.000 de euro, plafonul din 2015. Sistemul de cote de impozitare aplicat microîntreprinderilor va fi diferenţiat, în funcţie de numărul de salariţi, adică, microîntreprinderilor le va fi aplicată o cotă de impozitare cuprinsă între 1% şi 3%, în funcţie de existenţa angajaţilor şi numărul acestora.