Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Ana Maria Pătru, precizează că pentru elaborarea proiectului de lege referitor la votul prin corespondență decidenții politici să stabilească o serie de principii pe baza cărora să se poată redacta actul normativ.
Reprezentanţii din conducerea Autorității s-au întâlnit cu membrii ai organizațiilor neguvernamentale pentru a discuta despre proiectul legii privind votul prin corespondență.
Din partea societății civile au participat la discuții Mircea Kivu (Grupul pentru Democrație Participativă — Plenum), Septimius Pârvu (Expert Forum) și Elena Calistru (Asociația Funky Citizens), care au prezentat membrilor AEP propunerile acestor organizații cu privire la reglementarea votului prin corespondență, dar și principiile care ar trebui să stea la baza elaborării actului normativ.
Pătru a subliniat că votul prin corespondență trebuie să fie secret, direct, gratuit, accesibil, fără proceduri birocratice descurajante pentru alegători, și trebuie să ofere suficiente măsuri de siguranță, pentru a nu putea fi fraudat.
Conform comunicatului, anterior, reprezentanții AEP au avut o serie de discuții tehnice cu cei ai Ministerului Afacerilor Externe, Companiei Naționale Poșta Română, Companiei Naționale Imprimeria Națională și ai Regiei Autonome Monitorul Oficial, pentru a pune bazele proiectului de lege privind votul prin corespondență și a găsi soluții tehnice pentru implementarea acestui tip de vot alternativ.