Guvernul a prezentat sinteza unor rapoarte de control redactate în lun ianuarie, în baza cărora a sesizat DNA pentru nereguli identificate la valorificarea fondului forestier, după mai multe verificări la direcţiile silvice din Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Mehedinţi, Neamţ şi Suceava.
Documentul a fost prezentat în contextul acţiunilor de protest în mai multe localităţi pe tema defrişărilor şi după ce preşedintele Klaus Iohannis a hotărât ca subiectul să fie pus în discuţie în următoarea şedinţă a CSAT.
În perioada 16 martie 2009-31 decembrie 2012 au fost efectuate mai multe controale şi arată, printre altele, că membrii Consiliului de Administraţie al Romsilva au adoptat un regulament privind vânzarea masei lemnoase recoltată anual din fondul forestier naţional, regulament care prevedea că documentaţia de preselceţie depusă de firme nu mai trebuia să conţină şi certificatul de bonitate financiară şi acte privind lipsa datoriilor bugetare. Astfel, la licitaţie au participat firme care nu au făcut dovada existenţei fondurilor necesare în defavoarea altor societăţi.
Totodată, documentul relevă nereguli punctuale, ca preselecţia în Mehedinţi a unor firme de către comisii cu un număr mai mic de membri decât cel legal, admiterea la licitaţie a unor firme cu documente incomplete în Maramureş şi Bistriţa-Năsăud, fără garanţie de contractare în Suceava şi Mehedinţi sau fără atestat de exploatare în Mehedinţi şi Bistriţa.
La licitaţie au fost admise şi firme cu datorii bugetare ori faţă de Romsilva, fiind descoperite şi procese-verbale întocmite incorect şi lipsa penalităţilor aplicate pentru exploatarea masei lemnoase în afara termenelor.