Consiliul Concurenţei a supus dezbaterii publice proiectul de Lege privind procedurile naţionale în domeniul ajutorului de stat.
Adoptarea acestei Legi va asigura o mai bună implementare a legislaţiei comunitare în domeniul ajutorului de stat, cu un impact semnificativ atât în privinţa modului în care sunt folosite resursele bugetare naţionale, dar şi cele provenind din fondurile structurale, având ca rezultat final crearea condiţiilor necesare pentru dezvoltarea economiei naţionale.
Schimbările preconizate se bazează pe elemente consacrate la nivel comunitar, ce vizează modalitatea de implementare a schemelor de ajutor de stat/minimis şi a ajutoarelor individuale, monitorizare şi controlul acestora, precum şi procedurile de urmat în cazul recuperării ajutoarelor acordate fără respectarea normelor incidente în domeniu.
Astfel, în Lege sunt stabilite:
- competenţele Consiliului Concurenţei în domeniul ajutorului de stat,
- procedura naţională pe care trebuie să o urmeze furnizorii de ajutor pentru a implementa măsuri de sprijin destinate mediului de afaceri,
- obligaţiile furnizorilor şi beneficiarilor de ajutor de stat/minimis,
- rolul instanţelor naţionale în domeniul ajutorului de stat/minimis,
- reguli privind monitorizarea, controlul şi raportarea ajutoarelor de stat,
- instituirea începând cu 1 ianuarie 2016 a unui registru general al ajutoarelor de stat şi de minimis acordate în România.