Proiect privind înfiinţarea Inspectoratului pentru Asistenţă Socială


lc+olesea
Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) a elaborat un proiect de lege care prevede înfiinţarea Inspectoratului de Stat pentru domeniul Asistenţei Sociale.

Noua instituţie va fi înfiinţată în urma reorganizării Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, patrimoniul, posturile şi personalul agenţiei urmând să fie preluate de inspectorat, pe bază de protocol.

Inspectoratul va fi condus de un inspector general de stat, cu rang de secretar de stat, numit şi revocat de premier şi va funcţiona în toate judeţele şi municipiul Bucureşti prin inspectoratele sale teritoriale.

Inspectorul general de stat va fi ajutat de un inspector general de stat adjunct cu rang de subsecretar de stat şi de un secretar general.

Conducerea inspectoratelor teritoriale va fi exercitată de către un inspector şef, numit prin ordin al ministrului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, în condiţiile legii.

Atribuţiile şi responsabilităţile inspectorilor şefi vor fi incluse în fişa postului, aprobată de ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, în baza regulamentului de organizare şi funcţionare al Inspectoratului de Stat.

Printre atribuţiile noii instituţii se enumeră:
asigurarea accesului egal la drepturi sociale,
– promovarea nediscriminării,
– facilitarea accesului oricărei persoane aflate în dificultate la măsurile de asistenţă socială,
– sesizarea organelor de urmărire penală competente în situaţia în care există suspiciunea că faptele constatate în urma controlului pot constitui infracţiuni etc.