În cadrul unui proiect în valoare de 80 milioane de lei, cel mai mare proiect cu fonduri europene derulat de Consiliul Judeţean Sibiu, au fost închise cinci mari depozite neconforme de deşeuri din judeţul Sibiu, cu peste 380.000 de metri cubi de gunoaie.
Potrivit preşedintelui CJ Sibiu, Ioan Cindrea, cea mai importantă parte a proiectului “Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Sibiu”, constând în închiderea depozitelor neconforme de deşeuri, construirea a două staţii de compost şi a unei staţii de sortare, s-a încheiat.
Cele cinci mari depozite de deşeuri neconforme (Avrig, Cisnădie, Agnita, Remetea şi Tălmaciu) au fost închise şi ecologizate din cauza că conţineau mari cantităţi de deşeuri, acumulate în ani de zile şi reprezentau grave surse de poluare a solului, aerului, apelor freatice, fiind uneori situate la distanţe de numai câteva zeci de metri faţă de zonele locuite sau alte obiective importante.
De asemenea, au fost achiziţionate 96.370 de recipiente de culori diferite pentru colectarea separată a deşeurilor reciclabile şi a deşeurilor biodegradabile pentru întreg judeţul, precum şi unităţi de compostare individuală.
Preşedintelui CJ Sibiu a precizat că următoarea etapă constă în organizarea de licitaţii pentru a alege firmele care vor colecta, transporta şi gestiona deşeurile din judeţ, urmând ca întreg sistemul de colectare selectivă a deşeurilor din judeţul Sibiu să fie funcţional din trimestrul trei al anului 2015.