Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat în cadrul întrevederii cu ambasadorul Olandei la București, Johannes Hendrik Mattheus Van Bonzel, că numărul “relativ” mare de ordonanțe de urgență este determinat de dinamica și urgența deosebită ale procesului legislativ din România, subliniind că o reducere a acestora ar necesita, între altele, și o mai bună conlucrare între Guvern, Parlament și alte autorități și instituții publice, inclusiv Avocatul Poporului.
Victor Ciorbea a menționat că, în ceea ce privește OUG nr. 48/2014, publicată în Monitorul Oficial nr. 485 din 30 iunie 2014, prin care a fost preluat de către Avocatul Poporului domeniul privind prevenirea torturii și a altor pedepse ori tratamente cu cruzime, inumane sau degradante în locurile de detenție, au fost întrunite toate cerințele constituționale pentru emiterea ei.
Diplomatul olandez a făcut observația că preluarea de către Avocatul Poporului a Mecanismului Național de Prevenire a Torturii s-a făcut prin ordonanță de urgență, adăugând faptul că este de doi ani în România și a observat că practica ordonanțelor de urgență este un fenomen des întâlnit și nu se recurge suficient la dezbaterea parlamentară.
De asemenea, Victor Ciorbea a subliniat relațiile foarte bune ale Ombudsman-ului din România cu omologul său olandez.
Victor Ciorbea și Johannes Hendrik Mattheus Van Bonzel au căzut de acord ca instituția Avocatul Poporului să deruleze, în viitor, proiecte comune cu Ombudsman-ul Olandei.