În 16 aprilie Camera Deputaţilor a aprobat proiectul de lege privind Noul Cod al Insolvenţei. Pentru adoptarea noului proiect de lege şi-au dat votul 212 deputaţi, 111 au fost împotrivă, iar 8 deputaţi s-au abţinut de la vot.
Noul cod al insolvenţei reprezintă o modificare a OUG nr. 91/2013 care a intrat în vigoare pe 25 octombrie 2013, dar care a fost declarată neconstituţională, începând cu 1 noiembrie 2013. Prin urmare actualmente insolvenţa firmelor se face conform Legii nr. 85/2006.
Actul legislativ prevede modificări legate de perioada de insolvenţă a unei firme, care s-a hotărât să fie de trei ani şi să fie prelungită încă pentru un an de zile. Deasemenea documentul prevede modificări privind insolvenţa debitorului, astfel acesta poate demara procedura de insolvenţă doar atunci când valoarea-prag este de 40.000 de lei. Pe lângă aceasta s-a decis ca vechimea minimă a creanţei pentru care se poate cere insolvenţa să fie de 60 de zile.
Noul Cod al Insolvenţei mai presupune că firmele în perioada de reorganizare vor putea încheia noi contracte, care le va permite să-şi activitatea. Deasemenea în act este specificat că cererea de insolvenţă poate fi judecată doar de către tribunalul în a cărei rază se află sediul principal sau sediul profesional al debitorului.
Toate prevederile din noul Cod al Insolvenţei nu sunt încă în vigoare, ele au fost doar aprobate, ulterior urmează să fie promulgate de către Preşedintele Traian Băsescu şi să fie publicate în Monitorul Oficial al României.