Comisia Europeană a adoptat o comunicare privind libera circulaţie a persoanelor care subliniază responsabilitatea comună a statelor membre şi a instituţiilor UE de a sprijini drepturile cetăţenilor UE de a trăi şi munci într-o altă ţară UE şi propune o serie de acţiuni concrete care să permită acest lucru.
Ce măsuri prevede CE pentru a ajuta autorităţile naţionale şi locale să maximizeze beneficiile liberei circulaţii a cetăţenilor UE?
În primull rând, Comisia urmează să pregătească un manual de instrucţiuni pentru a ajuta autorităţile naţionale să implementeze reguli care să le permită să combată potenţiale abuzuri la dreptul de a circula liber.
De asemenea, executivul de la Bruxelles anunţă că va întocmi un ghid practic, până la sfârşitul acestui an, pentru a clarifica ce trebuie să conţină testul pentru stabilirea rezidenţei habituale.
Totodată, Comisia vrea să ajute statele membre să continue să folosească Fondul Social European.
Comisia va ajuta autorităţile locale să facă schimb de informaţii privind bunele practici dezvoltate în întreaga Europă pentru a implementa regulile libertăţii de circulaţie şi pentru a răspunde provocărilor reprezentate de incluziunea socială.
Conform unui sondaj, 88% dintre români sunt de acord cu afirmaţia că libera circulaţie a muncitorilor aduce beneficii economiei lor.