Plata fără sincope a pensiilor


1

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat că bugetul de stat și cel asigurărilor sociale de stat pentru 2014 au fost construite astfel încât să asigure plata fără sincope a pensiilor, a altor drepturi de asigurări sociale și a indemnizațiilor de șomaj, pentru susținerea respectivelor sectoare alocându-se 8,2% din PIB.
Ministrul a precizat că în cazul în care apare vreo situație mai deosebită, există posibilitatea rectificărilor bugetare, însă actuala construcție a bugetului se bazează pe date realiste, celor din contabilitate. Astfel în 2014, pentru susținerea sistemului public de pensii și a sistemului asigurărilor de șomaj se va aloca 8,2% din PIB.

La construcția bugetară în domeniul asigurărilor sociale de stat și al asigurărilor de șomaj s-a avut în vedere majorarea cu 3,75% a valorii punctului de pensie, precum și scăderea ratei medii a șomajului la 4,8%.

Reamintim că proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2014 a primit aviz favorabil din partea deputaților și senatorilor din comisiile de muncă. Toate cele 15 amendamente ale opoziției, care vizau suplimentări de fonduri, au fost respinse.