OUG nr. 17/2025 modifică şi completează Legea nr. 19/1996 cu privire la actele de stare civilă, precum şi a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români.
Se aduc modificări legislative necesare pentru implementarea Sistemului Integrat Informatic pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă (SIIEASC), având în vedere că, de la 31 martie 2025, activitatea de stare civilă la nivelul autorităților locale se realizează exclusiv digital.
Astfel, se stabilește în mod expres faptul că, începând cu data de 31 martie 2025, respectiv 24 septembrie 2025 pentru misiunile diplomatice și oficiile consulare de carieră ale României din străinătate, activitățile de stare civilă se realizează exclusiv în Sistemul Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă.
Potrivit noutăților legislative, cetățenilor români care nu au domiciliul în România, ci într-un stat membru al Uniunii Europene, li se vor putea elibera cărți electronice de identitate, cu valoare de document de călătorie.
Pentru cetățenii care fac dovada că locuința principală este în alt stat decât în România, câmpul referitor la domiciliul persoanei nu se va regăsi tipărit pe cartea electronică de identitate. Practic, nu va fi menționat domiciliul. În plus, persoana respectivă trebuie să dețină un cont validat în Platforma HUB (portalul de servicii și informații) de la nivelul MAI, cu excepția cetățenilor români care nu au împlinit 18 ani.
Procedura de creare și de validare a acestor conturi se stabilește prin ordin al ministrului afacerilor interne, în termen de termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a acestei ordonanțe de urgență.
Până la data stabilită prin ordinul menționat, cetățenii români care nu au un cont validat în Platforma HUB trebuie să furnizeze, la momentul depunerii cererii, o adresă de poștă electronică și un număr de telefon personale, în vederea creării și validării ulterioare a contului.