Norme cu privire la natura, conţinutul, fabricarea şi etichetarea gemurilor, jeleurilor şi marmeladelor de fructe!


Ordinul nr. 532/2024 prevede modificarea şi completarea Ordinului ministrului agriculturii, pădurilor, apelor şi mediului, al ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor nr. 523/2003 pentru aprobarea Normelor cu privire la natura, conţinutul, fabricarea şi etichetarea gemurilor, jeleurilor şi marmeladelor de fructe, precum şi piureului de castane îndulcit, destinate consumului uman.

Se prevede că etichetarea cuprinde indicarea conţinutului de fructe, incluzând cuvintele «preparat cu X grame de fructe pentru 100 grame» de produs finit. În cazul utilizării extractelor apoase, calculul se face după scăderea masei apei utilizate la prepararea extractelor.

În cazul gemului cantitatea de pulpă şi/sau de piure utilizată pentru fabricarea a 1.000 grame de produs finit trebuie să fie de minimum: 450 grame în general; 350 grame în cazul coacăzelor roşii, al scoruşelor, al fructelor de cătină albă, al coacăzelor negre, al măceşelor şi al gutuilor; 180 grame în cazul ghimbirului; 230 grame în cazul merelor anacard; 80 grame în cazul fructelor pasiunii.

Pentru marmelada fabricată din mai multe tipuri de citrice se va utiliza pentru denumirea produselor termenul «marmeladă mixtă de fructe» sau «marmeladă de [x] fructe», unde x este numărul de fructe, în cazul marmeladei de citrice produse din trei sau mai multe tipuri de fructe. Cantitatea de citrice utilizată pentru fabricarea a 1.000 grame de produs finit trebuie să fie de minimum 200 grame, din care cel puţin 75 grame trebuie să provină din endocarp.