Ordinul nr. 3261/2025 prevede aprobarea Metodologiei de organizare şi desfăşurare a concursului “Şcoala Europeană”.
Pentru recunoaşterea rezultatelor deosebite obţinute de unităţile de învăţământ în implementarea proiectelor finanţate prin programele Uniunii Europene în domeniul educaţiei şi formării profesionale, Ministerul Educaţiei şi Cercetării organizează anual concursul “Şcoala Europeană”.
Potrivit legislației, certificatul “Şcoala Europeană” este un document care certifică performanţa unităţii de învăţământ în implementarea proiectelor din cadrul programelor europene din domeniul educaţiei şi formării profesionale, contribuţia la dezvoltarea spaţiului european al educaţiei, calitatea educaţiei furnizate de unitatea de învăţământ care deţine acest certificat, precum şi calitatea managementului şcolar, reflectat în documentele manageriale, din perspectiva implementării proiectelor finanţate prin programele Uniunii Europene în domeniul educaţiei şi formării profesionale.
Valabilitatea unui certificat “Şcoala Europeană” este de trei ani de la data acordării acestuia. În anul în care expiră valabilitatea acestui certificat, pentru a-şi putea menţine titlul “Şcoala Europeană” conferit de certificat, unităţile de învăţământ trebuie să candideze şi să obţină un nou certificat.
Concursul “Şcoala Europeană” constă în evaluarea calităţii şi coerenţei managementului unităţii de învăţământ, reflectate în documentele manageriale, precum şi a impactului pe care activităţile derulate în cadrul proiectelor europene l-au avut asupra dezvoltării profesionale a elevilor şi a profesorilor, asupra culturii organizaţionale şi a etosului şcolii.
Unităţile de învăţământ câştigătoare ale concursului “Şcoala Europeană” primesc certificatul “Şcoala Europeană” şi un premiu pentru dotări de natura obiectelor de inventar a cărui valoare se aprobă anual prin ordin al ministrului, odată cu publicarea listei unităţilor de învăţământ câştigătoare.