Hotărârea nr. 1491/2024 prevede aprobarea Strategiei energetice a României 2025 – 2035, cu perspectiva anului 2050.
Documentul vizează dezvoltarea sectorului energetic în condiții de securitate, accesibilitate și sustenabilitate, asigurând competitivitate economică și poziționând consumatorul în centrul preocupărilor, aliniindu-se țintelor climatice ale UE pentru anii 2030, 2040 și 2050.
Strategia stabilește șase obiective strategice esențiale pentru dezvoltarea durabilă a sectorului energetic național: securitate energetică, energie cu emisii scăzute de carbon, eficiență energetică, acces universal și competitivitate economică, piețe de energie eficiente și digitalizare, dezvoltarea rețelelor inteligente și securitate cibernetică.
-Securitatea energetică. Pentru asigurarea independenței și consolidarea infrastructurii energetice, România își propune independență față de gazele naturale până în 2027 și eliminarea importurilor de combustibili fosili solizi până în 2035. De asemenea, Strategia vizează dezvoltarea unui lanț industrial local pentru producția și reciclarea bateriilor, panourilor fotovoltaice și altor echipamente necesare surselor regenerabile, reluarea producției interne de uraniu pentru consum nuclear, eliminând importurile, dar și garantarea securității energetice pentru Republica Moldova.
-Energie cu emisii scăzute de carbon. Pentru atingerea țintelor de decarbonizare, Strategia prevede reducerea cu 87% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2035, accelerarea eliminării cărbunelui din mixul energetic până în 2032, creșterea ponderii surselor regenerabile la 44% în consumul final brut de energie și extinderea capacităților nucleare și a tehnologiilor inovatoare, prin reactoarele modulare mici (SMR). De asemenea, obiectivul României privind ponderea energiei din surse regenerabile pentru anul 2035 este de 44% și 73% în 2050.
-Eficiența energetică. Documentul promovează optimizarea infrastructurii de transport și distribuție, reducerea pierderilor energetice și integrarea soluțiilor avansate pentru încălzire și răcire sustenabile, precum și promovarea Sate Autonome Energetic (SAE). Până în 2036, capacitățile pe bază de gaz natural vor fi pregătite să utilizeze gaze verzi, precum hidrogenul (se va utiliza cel puțin 50% din combustibili gazoși regenerabili și/sau cu emisii scăzute de carbon, inclusiv hidrogen regenerabil, din 2036).
Prin implementarea Strategiei se va asigura accesul la energie electrică și termică pentru toți consumatorii, cu accent pe protecția consumatorilor vulnerabili și reducerea sărăciei energetice, asigurând totodată funcționarea unor piețe de energie competitive.