Comisia a selectat 85 de proiecte inovatoare cu zero emisii nete pentru a primi granturi în valoare de 4,8miliarde EUR din Fondul pentru inovare, contribuind la punerea în aplicare a tehnologiilor curate de vârf în întreaga Europă.
Pentru prima dată, în cadrul cererii de propuneri din 2023 sunt atribuite proiecte de diferite dimensiuni (mari, medii și mici, alături de proiecte-pilot) și axate pe producția de tehnologii curate. Aceasta este cea mai mare de la lansarea Fondului pentru inovare în 2020, ridicând cuantumul total al sprijinului la 12 miliarde EUR și crescând numărul de proiecte cu 70 %.
Proiectele selectate sunt situate în 18 țări: Belgia, Danemarca, Germania, Estonia, Grecia, Spania, Franța, Croația, Italia, Ungaria, Țările de Jos, Austria, Polonia, Portugalia, Slovacia, Finlanda, Suedia și Norvegia.
Acestea acoperă o gamă largă de sectoare din următoarele categorii: industriile mari consumatoare de energie, energia din surse regenerabile, stocarea energiei, gestionarea industrială a carbonului, mobilitatea cu zero emisii nete (inclusiv transportul maritim și aerian) și clădirile.