Senatul României susține propunerea de Regulament privind consolidarea securităţii cărţilor de identitate ale cetăţenilor


Senatul României constată că propunerea de Regulament al Consiliului privind consolidarea securităţii cărţilor de identitate ale cetăţenilor Uniunii şi a documentelor de şedere eliberate cetăţenilor Uniunii şi membrilor de familie ai acestora care îşi exercită dreptul la liberă circulaţie respectă principiile subsidiarităţii şi proporţionalităţii.

Potrivit Hotărârii nr. 105/2024 Senatul României apreciază eliminarea obligaţiei de a menţine şi de a comunica anual Comisiei Europene o listă a autorităţilor competente care au acces la datele biometrice stocate pe suportul de stocare, pentru a reduce obligaţiile de raportare ale autorităţilor statelor membre.

Se susține introducerea unei referiri cu privire la faptul că Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a statuat că includerea obligatorie a amprentelor digitale pe suportul de stocare este compatibilă cu drepturile fundamentale la respectarea vieţii private şi la protecţia datelor cu caracter personal, garantate la art. 7 şi 8 din Cartă.