Aniversăm 100 de ani de la recunoașterea de către România a Republicii Lituania!


Ministerul Afacerilor Externe salută aniversarea a 100 de ani de la recunoașterea de către România a Republicii Lituania și, implicit, de la momentul stabilirii relațiilor diplomatice bilaterale.

Cu valori comune, experiențe istorice similare și viziuni convergente de politică externă, în special în planul stabilității și securității regionale, România și Republica Lituania, state membre ale Uniunii Europene și ale NATO, au relații bilaterale excelente, susținute de un dialog constant și dinamic.

România și Republica Lituania împărtășesc sprijinul pentru un proiect european puternic care să răspundă deopotrivă provocărilor globale și să ofere răspunsuri eficiente la așteptările cetățenilor europeni, în spiritul solidarității, unității și coeziunii europene. Ambele țări susțin importanța unei legături transatlantice durabile, ca fundament al unei Alianțe Nord-Atlantice puternice și capabile să răspundă eficient tuturor amenințărilor și provocărilor din mediul de securitate. România și Republica Lituania sunt implicate activ în consolidarea securității, inclusiv prin îndeplinirea angajamentului alocării a 2% din PIB pentru apărare.