Cele trei Ghiduri se adresează instituțiilor de credit și financiare definite la articolul 3 punctele 1 și 2 din Directiva (UE) 2015/849 (instituții), precum și autorităților competente responsabile de supravegherea conformității acestor instituții cu obligațiile lor în materie de combatere a spălării banilor și a finanțării terorismului.
Ghidul EBA/2021/02 prezintă factorii pe care instituțiile trebuie să îi aibă în vedere când evaluează riscul de spălare a banilor și de finanțare a terorismului asociat unei relații de afaceri sau unei tranzacții ocazionale cu orice persoană fizică sau juridică. De asemenea, ghidul prezintă modul în care instituțiile trebuie să-și adapteze amploarea măsurilor de cunoaștere a clientelei astfel încât acestea să fie proporționale cu riscul de spălare a banilor și de finanțare a terorismului pe care l-au identificat.
Ghidul EBA/GL/2023/03 vizează factorii pe care instituțiile trebuie să îi aibă în vedere când evaluează riscurile de spălare a banilor și finanțare a terorismului asociate unei relații de afaceri cu un client care este o organizație non-profit.
Ghidul EBA/GL/2023/04 vizează politicile, procedurile și măsuri de control pe care instituțiile trebuie să le instituie pentru a gestiona și atenua riscurile de spălare a banilor și finanțare a terorismului, inclusiv modul de adaptare a măsurilor de cunoaștere a clientelei în cazul conturilor de plăți cu servicii de bază în conformitate cu prevederile Directivei 2014/92/UE, transpuse în legislația națională prin Legea nr. 258/2017 privind comparabilitatea comisioanelor aferente conturilor de plăţi, schimbarea conturilor de plăţi şi accesul la conturile de plăţi cu servicii de bază.