Asigurarea accesului bolnavilor la medicamente specifice!


Hotărârea nr. 990/2024 modifică și completează Hotărârea Guvernului nr. 423/2022 privind aprobarea programelor naționale de sănătate.

Actul normativ va permite asigurarea accesului bolnavilor la medicamente specifice care fac obiectul contractelor cost volum în cadrul Programului naţional de supleere a funcţiei renale la bolnavii cu insuficienţă renală cronică, furnizorii de servicii de dializă având posibilitatea de a prescrie aceste medicamente pacienţilor eligibili.

Pentru acordarea tratamentului cu medicamentul specific care face obiectul unui contract cost-volum (DCI Oxihidroxid Sucroferic), casele de asigurări de sănătate vor încheia contracte cu furnizorii de servicii de dializă, contracte distincte.

Alte prevederi se referă la transmiterea, de către toate categoriile de furnizori de servicii medicale, servicii conexe, medicamente și dispozitive medicale, aflați în relații contractuale cu casele de asigurări de sănătate, a facturii și a documentelor justificative, ținând cont de faptul că factura va fi încărcată în sistemul național RO e-factura. Documentele justificative nu vor mai însoți factura, ci se vor transmite separat de momentul transmiterii facturii, ce poate fi emisă și încărcată în sistemul național Ro-e-factura după validarea documentelor justificative.

De asemenea, se introduce o nouă obligaţie pentru furnizorii de medicamente, în relația contractuală cu casa de asigurări de sănătate, referitoare la verificarea și scoaterea din uz, la momentul eliberării prescripțiilor medicale electronice din farmacie, a medicamentelor care prezintă elementele de siguranţă care apar pe ambalajul medicamentelor de uz uman.