Comisia propune amânarea cu un an data de aplicare în UE a cerințelor prudențiale privind riscul de piață în temeiul Basel III


Comisia Europeană a adoptat un act delegat care amână cu un an (și anume, până la 1 ianuarie 2026) data de aplicare în UE a unei părți din standardele Basel III – Revizuirea fundamentală a portofoliului de tranzacționare (FRTB).

FRTB include tehnici mai sofisticate de măsurare a riscurilor care vizează o aliniere mai strânsă a cerințelor de capital la riscurile reale cu care se confruntă băncile în activitățile pe care le desfășoară pe piețele de capital.

Comisia și-a menținut întotdeauna angajamentul de a pune în aplicare în timp util standardele Basel III. Intrarea în vigoare a textului final al pachetului bancar la 9 iulie, precum și începerea aplicării în UE a noilor cerințe Basel începând cu 1 ianuarie 2025 reprezintă o dovadă în acest sens.

Astfel, UE se numără printre primele jurisdicții majore care au finalizat punerea în aplicare a standardelor Basel. Aplicarea acestor standarde este importantă pentru funcționarea unui sector bancar bine reglementat și stabil, care poate contribui la stabilitatea financiară și la creșterea economică.