UE include pe listă încă 28 de persoane pentru participarea la represiunea internă


Consiliul a decis să impună măsuri restrictive unui număr suplimentar de 28 de persoane pentru rolul lor în represiunea internă în curs și încălcările drepturilor omului din Belarus.

Au fost impuse măsuri restrictive împotriva a doi șefi adjuncți ai Direcției principale de combatere a crimei organizate și a corupției (HUBAZiK) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. HUBAZiK este unul dintre principalele organisme responsabile pentru persecuția politică din Belarus, care include arestări arbitrare și ilegale și rele tratamente, inclusiv tortură, îndreptate împotriva activiștilor și membrilor societății civile.

Printre includerile pe listă de astăzi se numără, de asemenea, diverși membri ai sistemului judiciar, și anume procurori și numeroși judecători care au pronunțat sentințe motivate politic, inclusiv împotriva unor cetățeni care au protestat la alegerile prezidențiale frauduloase din 2020 sau care pur și simplu și-au exprimat opiniile împotriva regimului Lukașenko. În plus, sunt impuse măsuri restrictive și șefilor diferitelor instituții penitenciare (închisori și un centru de arest preventiv).