A fost aprobat Ghidul autorităţilor publice pentru accesul publicului la informaţia de mediu!


Ordinul nr. 1608/2024 prevede aprobarea Ghidului autorităţilor publice pentru accesul publicului la informaţia de mediu.

Scopul acestui ghid este acela de a asigura o informare corectă a instituţiilor şi autorităţilor publice în ceea ce priveşte drepturile şi obligaţiile reglementate de Convenţia Aarhus, ghidul având rolul de a facilita accesul la noţiunile de bază ale Convenţiei Aarhus în cazul soluţionării cererilor de informaţii de mediu, în conformitate cu prevederile art. 4 al Convenţiei Aarhus. Acesta este destinat atenţionării autorităţilor publice care gestionează solicitări privind informaţia de mediu cu privire la informaţiile de interes public, accesul la informaţia de mediu şi informaţia clasificată, în special în ceea ce priveşte calificarea informaţiei drept secret de serviciu.

Convenţia recunoaşte importanţa integrării considerentelor de mediu în luarea deciziilor de la nivel guvernamental, precum şi necesitatea ca autorităţile publice să deţină informaţii de mediu exacte, complete şi actualizate.