Metodologie privind alocarea capacităţii reţelei electrice pentru racordarea locurilor de producere a energiei electrice!


Ordinul nr. 53/2024 prevede aprobarea Metodologiei privind alocarea capacităţii reţelei electrice pentru racordarea locurilor de producere a energiei electrice, precum şi pentru modificarea şi completarea unor ordine ale preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei din domeniul racordării utilizatorilor la reţeaua electrică de interes public.

Pentru cazurile în care emiterea avizului tehnic de racordare la reţelele electrice se face pe baza unui studiu de soluţie, termenul pentru transmiterea acestuia către solicitant este de maximum 10 zile calendaristice calculat fie de la data transmiterii de către operatorul de reţea a studiului de soluţie avizat, în situaţia în care prin studiu s-a stabilit o singură soluţie de racordare, fie de la data comunicării în scris de către utilizator a opţiunii pentru una din soluţii.

Emiterea avizului tehnic de racordare pentru locurile de producere/de consum şi de producere cu puteri instalate ale capacităţilor de producere mai mari sau egale cu 5 MW este condiţionată de îndeplinirea tuturor obligaţiilor privind plata capacităţii alocate în conformitate cu prevederile din contractul de alocare de capacitate.