Acord între Guvernul României şi Guvernul Ucrainei privind cooperarea în domeniul gospodăririi apelor de frontieră!


Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a lansat în dezbatere publică proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea Protocolului Sesiunii a XII-a a Împuterniciţilor, convenit la 24 aprilie 2024, pentru aplicarea Acordului între Guvernul României şi Guvernul Ucrainei privind cooperarea în domeniul gospodăririi apelor de frontieră, semnat la Galaţi, la 30 septembrie 1997, ratificat prin Legea nr. 16/1999.

Hotărârile adoptate prin consens, în baza discuțiilor purtate în conformitate cu ordinea de zi a întâlnirii, se referă, în principal la:

1. aprobarea Proceselor-Verbale ale întâlnirilor grupelor de lucru şi de experți pentru examinarea problemelor de interes comun în sectorul de frontieră al râurilor Tisa, Prut şi Siret şi fluviului Dunărea;

2. aprobarea Programului de lucru pe anul 2024 pentru aplicarea prevederilor Acordului interguvernamental româno-ucrainean privind cooperarea în domeniul gospodăririi apelor de frontieră;

3. aprobarea situației volumelor privind exploatarea nisipurilor şi pietrișurilor pe râurile Tisa, Prut şi Siret;

4. în cazul situației nesigure în zona de frontieră, Părțile pot efectua verificarea lucrărilor hidrotehnice fiecare pe teritoriul său.