Inspectoratul General pentru Imigrări va avea obligația de a raspunde la consultările transmise de Centrul Național de Vize!


Hotărârea nr. 855/2024 prevede modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 639/2007 privind structura organizatorică şi atribuţiile Inspectoratului General pentru Imigrări.

Prin această Hotărâre se completează legislația referitoare la organizarea și funcționarea Inspectoratului General pentru Imigrări în sensul introducerii unor noi atribuții, necesare în contextul eliminării controalele asupra persoanelor la frontierele aeriene și maritime, de la 31 martie 2024.

Astfel, în contextul în care România este obligată să aplice reglementările europene privind instituirea unui Cod comunitar de vize, în scopul verificărilor specifice cu privire la cererile de consultare prealabilă adresate României, Inspectoratul General pentru Imigrări va avea obligația de a raspunde la consultările transmise de Centrul Național de Vize din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, precum și a celei cu privire la prelungirea duratei valabilității şi/sau a dreptului de ședere stabilit prin viza de scurtă șederei.

De asemenea, se mențin atribuțiile referitoare la anularea sau revocare a vizelor și se introduce atribuția de verificare a îndeplinirii de către cetățenii Uniunii Europene, Spațiului Economic European și ai Confederației Elvețiene și de către membrii de familie ai acestora, a condițiilor pentru exercitarea dreptului de rezidență pe teritoriul României.