Proiect. Statutul de stat membru asociat în cadrul Grupului de lucru anti-mită


Ministerul Justiției a lansat în dezbatere publică proiectul de Hotărâre a Guvernului privind aprobarea contribuției financiare voluntare a României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) pentru plata cotizației anuale a României în anul 2024 având în vedere statutul de stat membru asociat în cadrul Grupului de lucru anti-mită (WGB).

Plata cotizației anuale pentru WGB ar confirma angajamentul României pentru implementarea programului de lucru al Grupului și, implicit, față de OCDE. În plus, apreciem că susținerea stabilității financiare a WGB este de natură a consolida rolul României de promotor internațional al standardelor anticorupție ale OCDE și de combatere a coruperii funcționarilor publici străini. Activitatea României în cadrul WGB, inclusiv prin finanțarea rețelei regionale a Grupului (Rețeaua Anticorupție pentru Europa de Est și Asia Centrală – ACN), a fost apreciată de secretariatul OCDE și multe dintre statele membre WGB, în special SUA, și reprezintă un argument important privind nivelul de pregătire al României pentru dobândirea calității de membru OCDE. 

Totodată, susținerea financiară a Grupului de lucru anti-mită reprezintă o activitate subsumată demersului mai larg al României de aliniere la Convenția anti-mită a OCDE, etapă care condiționează însăși aderarea României la organizație.