Reguli speciale pentru realizarea unor proiecte de interes naţional şi local!


Legea nr. 222/2024 prevede unele reguli speciale pentru realizarea unor proiecte de interes naţional şi local, precum şi pentru exercitarea dreptului de administrare temporară a unor bunuri proprietate publică şi privată a statului şi a unităţilor administrativ – teritoriale necesare pentru aceste proiecte.

În scopul descentralizării procesului decizional al utilizării eficiente a fondurilor publice naţionale, a fondurilor proprii şi a fondurilor europene, precum şi a procesului de management al implementării proiectelor derulate din toate aceste fonduri, unităţile administrativ – teritoriale pot prelua, pe bază de protocol de implementare, de la administratorul unor bunuri proprietate publică sau privată a statului, care a dezvoltat cu privire la acestea un proiect de interes naţional finanţat integral sau parţial din fondurile anterior menţionate, orice categorii de proiecte de interes naţional, cu respectarea condiţiilor prevăzute de prezenta lege. În sensul prezentului articol, prin administrator al unor bunuri proprietate publică sau privată a statului se înţelege titularul dreptului real de administrare, desemnat în condiţiile dreptului comun sau prin dispoziţiile unor legi speciale.

În vederea implementării proiectelor anterior prevăzute, unităţile administrativ – teritoriale pot forma asociaţii de dezvoltare intercomunitare. În situaţia în care se constituie asociaţii de dezvoltare intercomunitare prevederile prezentului articol se aplică acestora, obligaţiile/responsabilităţile/atribuţiile unităţilor administrativ – teritoriale sau ale autorităţilor publice locale, după caz, fiind înlocuite cu cele ale asociaţiilor de dezvoltare intercomunitare.

În limita creditelor bugetare deschise şi repartizate, administratorii, respectiv, după caz, ordonatorii principali de credite ai acestora virează, pe bază de ordin de plată pentru Trezoreria Statului, sumele corespunzătoare în conturile de venituri bugetare deschise în structura clasificaţiei bugetare pe numele unităţilor administrativ – teritoriale la unităţile Trezoreriei Statului, pentru a asigura finanţarea categoriilor de cheltuieli necesare pentru implementarea proiectelor.