Cadrul general de organizare şi funcţionare a activităţii de inspecţie tehnică în domeniile feroviar!


Legea nr. 225/2024 aprobă Ordonanța nr. 16/2024 privind inspecţia tehnică şi supravegherea prin acţiuni de inspecţie tehnică în domeniul feroviar, al transportului cu metroul, metroul uşor, monorai şi al transportului urban, suburban şi regional pe şine, pe linii ferate industriale şi pe căile ferate cu caracter de patrimoniu, de muzeu sau turistic.

Prezenta ordonanţă stabileşte cadrul general de organizare şi funcţionare a activităţii de inspecţie tehnică şi a activităţii de supraveghere prin acţiuni de inspecţie tehnică în domeniile feroviar, transport cu metroul, metroul uşor, monorai şi transport urban, suburban şi regional pe şine, pe linii ferate industriale şi pe căile ferate cu caracter de patrimoniu, de muzeu sau turistic.

Activităţile de inspecţie tehnică şi de supraveghere prin acţiuni de inspecţie tehnică se exercită de către personalul specializat cu atribuţii în acest domeniu din cadrul AFER, în calitate de agent constatator.

Inspectorii tehnici din cadrul AFER cu atribuţii de inspecţie tehnică şi supraveghere prin acţiuni de inspecţie tehnică prezintă operatorului economic, la începutul acţiunii, legitimaţia de control şi insigna.

Inspectorii tehnici răspund de corectitudinea datelor, constatărilor, măsurilor şi sancţiunilor aplicate.

,