Metodologie de stabilire a preţului maximal pentru achiziţionarea de către operatorul de transport pentru reglajul tensiunii în reţeaua electrică!


Ordinul nr. 50/2024 prevede aprobarea Metodologiei de stabilire a preţului maximal pentru achiziţionarea de către operatorul de transport şi de sistem a serviciului de sistem pentru reglajul tensiunii în reţeaua electrică de transport.

Metodologia este aplicată de operatorul de transport şi de sistem pentru stabilirea preţului maximal avut în vedere în cadrul procedurilor de achiziţie a serviciului de sistem pentru reglajul tensiunii în reţeaua electrică de transport.

Operatorul de transport şi de sistem achiziţionează serviciul de sistem pentru reglajul tensiunii în RET de la oricare participant la piaţă, inclusiv participanţii la piaţă care oferă energie din surse regenerabile, participanţii la piaţă care oferă servicii de consum dispecerizabil, operatorii instalaţiilor de stocare a energiei şi participanţii la piaţă angajaţi în agregare, care îndeplinesc condiţiile de calificare tehnică prevăzute în reglementările ANRE.

Operatorul de transport şi de sistem aprobă preţul maximal stabilit conform prezentei metodologii pentru fiecare zonă de reţea în care a identificat necesitatea reglajului tensiunii prin achiziţia de energie reactivă.