Ajutor umanitar în vederea sprijinirii populaţiei civile din Fâşia Gaza!


Hotărârea nr. 795/2024 prevede scoaterea din rezervele de stat şi acordarea de către România a unui ajutor umanitar extern de urgenţă, cu titlu gratuit, în vederea sprijinirii populaţiei civile din Fâşia Gaza.

Executivul a aprobat acordarea de asistență internațională, cu titlu gratuit, în vederea sprijinirii populației civile din Fâșia Gaza, afectată în urma conflictului din proximitatea statului Israel, precum și scoaterea de la rezerva de stat a unei cantități de produse alimentare și articole de cazarmament, în valoare de 8.523.970 lei, necesare acțiunii de intervenție operative.

Transportul bunurilor se realizează cu sprijinul logistic al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență pe cale aeriană sau pe cale terestră până în Republica Elenă/Republica Turcia, ulterior pe cale maritimă până în HUB-ul constituit de Comisia Uniunii Europene în Republica Cipru, urmând ca pe relația Republica Cipru – Fâşia Gaza, transportul să fie asigurat cu ajutorul agențiilor specializate ONU.

Fondurile necesare reîntregirii stocurilor de rezervă se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului General al Guvernului – Administrația Națională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, în limita sumei de 8.414.970 lei, inclusiv taxa pe valoarea adăugată, corelată cu valoarea estimată determinată prin aplicarea legislației prevăzute în Legea nr.82/1992, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.