UE. Norme mai aspre pentru combaterea traficului de persoane


La data de 14 iulie a.c., va intra în vigoare Directiva revizuită a UE privind combaterea traficului de persoane, care prevede norme mai aspre pentru combaterea traficului de persoane.

Normele revizuite vor pune la dispoziția autorităților de aplicare a legii și a autorităților judiciare instrumente mai puternice pentru investigarea și urmărirea penală a noilor forme de exploatare, inclusiv a celor care au loc online.

De exemplu, legislația națională va trebui să califice drept trafic de persoane exploatarea maternității de substituție, căsătoriile forțate și adopția ilegală. Utilizarea în cunoștință de cauză a serviciilor prestate de victimele traficului de persoane va deveni infracțiune.

Infracțiunile privind traficul de persoane săvârșite sau facilitate prin intermediul tehnologiilor informației și comunicațiilor, inclusiv pe internet și platformele de comunicare socială, vor deveni o circumstanță agravantă atunci când sunt legate de exploatarea sexuală. Sancțiunile prevăzute în acest caz sunt mai stricte.