Norme de aplicare a legislației referitoare la proiectul-pilot privind implementarea sistemului informatic de monitorizare electronică (brățara electronică)!


Hotărârea nr. 735/2024 prevede modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 1.025/2022 pentru stabilirea aspectelor tehnice şi organizatorice privind funcţionarea în sistem – pilot, precum şi a celor privind operaţionalizarea Sistemului informatic de monitorizare electronică.

Prin această hotărâre, se aprobă normele de aplicare a legislației referitoare la proiectul-pilot privind implementarea sistemului informatic de monitorizare electronică (brățara electronică), după ce Guvernul a devansat unele termene, printr-o ordonanță de urgență.

Astfel, pentru cele 18 județe în care urma să fie implementat sistemul la 1 ianuarie 2025, termenul a fost devansat la 1 octombrie 2024. De asemenea, a fost devansat termenul de aplicare a sistemului de monitorizare în ceea ce privește controlul judiciar, controlul judiciar pe cauțiune și arestul la domiciliu de la 1 ianuarie 2026 la 1 octombrie 2024.

Guvernul a adoptat aceste măsuri pentru creşterea gradului de siguranţă publică şi a eficienței modului de supraveghere a executării măsurilor dispuse de organele judiciare, în contextul eliminării controalelor la frontierele aeriene și maritime.

Proiectul-pilot privind implementarea sistemului informatic de monitorizare electronică se aplică din anul 2022. La data de 01 octombrie 2022 a fost operaționalizat sistemul la nivelul Municipiului Bucureşti şi a județelor laşi, Mureş şi Vrancea; ulterior, la data de 01 ianuarie 2024, sistemul informatic de monitorizare electronică a fost operaționalizat la nivelul județelor din a doua etapă.