Se înființează Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Minier, Petrolier şi al Stocării Geologice a Dioxidului de Carbon


OUG nr. 81/2024 prevede înfiinţarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Minier, Petrolier şi al Stocării Geologice a Dioxidului de Carbon, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul resurselor minerale, petrolului şi stocării geologice a dioxidului de carbon.

Aceasta va funcționa ca autoritate de reglementare, finanțată integral din venituri proprii, personalul ANRMPSG va fi preluat de la ANRM, numărul maxim de posturi fiind de 300, exclusiv demnitarii.

ANRMPSG va avea mai multe obiective generale, printre care dezvoltarea şi sistematizarea Fondului Geologic National şi Fondului Naţional de Resurse şi Rezerve; exploatarea şi dezvoltarea raţională a rezervelor de resurse minerale şi a rezervelor de petrol, în concordanţă cu strategiile din domeniu şi reducerea impactului asupra mediului înconjurător. De asemenea, identificarea de noi utilizări ale sistemelor publice naţionale de transport al petrolului şi punerea în valoare a golurilor miniere.

Se va urmări promovarea unei pieţe interne europene de valorificare a resurselor minerale, petrolului şi gazelor naturale sigură, competitivă şi durabilă din punct de vedere al mediului şi ai unei deschideri efective a acesteia în beneficiul tuturor clienţilor şi furnizorilor din Uniunea Europeană, precum şi garantarea condiţiilor adecvate pentru exploatarea durabilă, având în vedere obiectivele pe termen lung, în concordanţă cu prevederile directivelor Uniunii Europene în materie.