Reguli provind cooperarea cu prestatorii externi de servicii în materie de solicitare a vizelor


Ordinul nr. 240/2024 prevede cooperarea cu prestatorii externi de servicii în materie de solicitare a vizelor eliberate de autorităţile române.

Prin prestator extern de servicii se înţelege un operator economic care desfăşoară activităţi de preluare a cererilor de acordare a vizelor, de transmitere a acestora către misiunile diplomatice şi oficiile consulare competente pentru soluţionarea cererilor, iar ulterior soluţionării lor, de ridicare şi înmânare către solicitanţi a documentelor de călătorie şi, după caz, a altor acte prezentate.

În situaţii speciale sau când specificul local o impune, misiunile diplomatice evaluează oportunitatea cooperării în statele acreditare cu prestatori externi de servicii.

Evaluarea trebuie să aibă în vedere următoarele elemente: dimensiunile statelor acreditare, volumul cererilor de vize, infrastructura locală în domeniul transporturilor, comunicaţiilor informatice şi expediţiilor poştale sau în regim de curierat, specificul legislaţiei şi al uzanţelor locale, precum şi practica celorlalte state membre ale Uniunii Europene acreditate pe acelaşi spaţiu.