Comisia Europeană a publicat raportul de convergență pe 2024!


Comisia Europeană a publicat raportul de convergență pe 2024, care cuprinde evaluarea sa cu privire la progresele făcute de statele membre din afara zonei euro în direcția adoptării monedei euro.

Raportul se referă la cele șase state membre din afara zonei euro care s-au angajat, din punct de vedere juridic, să adopte moneda euro: Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia, România și Suedia.

Aderarea la zona euro este un proces deschis, care se bazează pe anumite norme. Raportul se bazează pe criteriile de convergență, denumite uneori și „criteriile de la Maastricht”, care sunt prevăzute la articolul 140 alineatul (1) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE). Printre aceste criterii de convergență se numără stabilitatea prețurilor, soliditatea finanțelor publice, stabilitatea cursului de schimb și convergența ratelor dobânzilor pe termen lung.

Concluzia raportului este că statele membre pe care le vizează prezintă rezultate eterogene în ceea ce privește convergența nominală. În prezent, niciunul dintre aceste state membre nu îndeplinește toate criteriile de aderare la zona euro. Bulgaria este singura țară care îndeplinește toate criteriile cu excepția unuia și a cărei legislație națională poate fi considerată compatibilă cu normele uniunii economice și monetare.