UE adoptă cel de al 14-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei!


UE adoptă cel de al 14-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei pentru continuarea războiului ilegal împotriva Ucrainei, consolidând astfel măsurile de asigurare a respectării sancțiunilor și de prevenire a eludării lor.

Comisia salută adoptarea de către Consiliu a celui de-al 14-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Noul pachet răspunde nevoilor și constatărilor de pe teren și încearcă să asigure respectarea sancțiunilor. Întrucât agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei continuă, UE rămâne hotărâtă să acționeze pentru a reduce și mai mult sursele de venituri și capacitatea Rusiei de a purta războaie. Măsurile de astăzi transmit un semnal clar și puternic de unitate a UE și de sprijin pentru Ucraina și poporul său.   

Pachetul conține noi măsuri importante legate de energie vizând gazul natural lichefiat (GNL), precum și măsuri vizând navele care sprijină războiul Rusiei. În ceea ce privește GNL, pachetul interzice toate investițiile viitoare în proiecte GNL aflate în construcție în Rusia și exporturile către acestea. De asemenea, va interzice, după o perioadă de tranziție de 9 luni, utilizarea porturilor UE pentru transbordarea GNL rusesc. În plus, pachetul interzice importul de GNL rusesc în anumite terminale care nu sunt conectate la rețeaua de conducte de gaze a UE.