Senatul României constată că propunerea de Regulament al Parlamentului European şi al Consiliului de stabilire a Programului privind industria europeană de apărare şi a unui cadru de măsuri care să asigure disponibilitatea şi furnizarea la timp a produselor din domeniul apărării (“EDIP”) – COM (2024) 150 final respectă principiul subsidiarităţii, dar respectă cu rezerve principiul proporţionalităţii.
Potrivit Hotărârii nr. 79/2024 se propune menţinerea criteriului care favorizează statele membre aflate în proximitatea ameninţărilor convenţionale în cadrul criteriilor de acordare şi flexibilizarea condiţiilor pentru a permite achiziţiile de pe pieţe noneuropene pentru acoperirea nevoilor operaţionale, fapt care poate conduce la consolidarea bazei tehnologice şi industriale în domeniul apărării într-o manieră echilibrată geografic, la nivelul întregii Uniuni, ţinând cont de noile realităţi şi de nevoia de a răspunde necesităţilor de aprovizionare în timp de război.
Se susține introducerea parametrului cost – eficienţă, care este determinant în decizia statelor membre de a achiziţiona o anumită capabilitate militară.