Acord în domeniul securităţii sociale dintre România şi Statele Unite ale Americii!


Hotărârea nr. 650/2024 prevede aprobarea Aranjamentului administrativ dintre autorităţile competente din România şi din Statele Unite ale Americii, semnat la Bucureşti la 23 martie 2023, pentru aplicarea Acordului în domeniul securităţii sociale dintre România şi Statele Unite ale Americii.

În cazul în care o persoană care, în absenţa Acordului, s-ar afla sub incidenţa legilor ambelor state contractante, este supusă exclusiv legilor unuia dintre statele contractante în conformitate cu oricare dintre dispoziţiile articolului 6 sau articolului 7 din Acord, instituţia competentă a acelui stat contractant, la solicitarea angajatului, angajatorului sau lucrătorului independent în cauză, va emite un certificat care va constata că salariatul sau lucrătorul independent este supus acelor legi şi care va indica durata pentru care certificatul va fi valabil.

Acest certificat constituie dovada că salariatul sau lucrătorul independent este exceptat de la legile privind asigurarea obligatorie din celălalt stat contractant.