Noutăți privind transportul animalelor vii!


Ordinul nr. 86/2024 prevede modificarea şi completarea anexei la Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi al ministrului transporturilor, infrastructurii şi comunicaţiilor nr. 128/1.669/2020 pentru aprobarea Procedurii de evaluare a transportatorilor maritimi şi a navelor de transport animale vii în vederea autorizării sau operării de pe teritoriul României şi pentru modificarea unor acte normative.

Pe întreg parcursul primei călătorii cu transporturi de animale la bord, desfăşurate după autorizarea/înainte de reautorizarea unei nave de transport animale vii, sunt efectuate controale oficiale de un medic veterinar oficial.

În situaţiile în care durata călătoriei depăşeşte 18 zile, pentru fiecare zi de întârziere se percepe un tarif suplimentar faţă de tariful achitat iniţial în vederea autorizării navei de transport animale vii, conform legislaţiei în vigoare.

În cazul în care au fost consemnate deficienţe operaţionale care nu au putut fi remediate pe parcursul călătoriei, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa comunică transportatorului/reprezentantului transportatorului în România decizia de suspendare a autorizării, pentru o perioadă de maximum 3 luni.