Reglementări privind cercetarea ştiinţifică asupra fiinţelor umane


Decizia nr. 12/2024 prevede aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Comisiei de etică a cercetării ştiinţifice din cadrul Colegiului Medicilor Stomatologi din România, a modelului de elaborare a formularului de informare a subiectului (pacientului), precum şi a clauzelor minime pentru avizarea formularului de obţinere a consimţământului informat al participantului la studiul clinic.

În orice cercetare ştiinţifică asupra fiinţelor umane, fiecare subiect trebuie să fie informat în mod adecvat cu privire la scopurile, metodele, beneficiile anticipate şi pericolele potenţiale ale studiului clinic şi disconfortul pe care acesta îl poate implica. Subiectul trebuie informat că are libertatea de a se abţine de la participarea la studiu şi că este liber să îşi retragă consimţământul pentru participare în orice moment.

Dacă pe perioada derulării cercetării ştiinţifice, investigatorul principal şi/sau medicii stomatologi angrenaţi constată că pericolele depăşesc beneficiile potenţiale, trebuie să înceteze imediat orice investigaţie.