Ministerului Afacerilor Externe se reorganizează!


Hotărârea nr. 612/2024 prevede modificarea unor acte normative din domeniul afacerilor externe.

Actul normativ aprobă reorganizarea Ministerului Afacerilor Externe (MAE), aliniată la prevederile Legii nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung.

Astfel, vor fi reorganizate de la nivel de direcție generală la nivel de direcție următoarele entități: Departamentul Agentului Guvernamental, Departamentul pentru Controlul Exporturilor, Centrul Național de Vize, Departamentul Fonduri Externe Nerambursabile.

De asemenea, au fost desființate posturile vacante din cadrul instituțiilor aflate în subordinea/coordonarea MAE, cu excepția Agenției de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare (RoAid).

Instituțiile, care nu îndeplinesc condițiile prevăzute de Legea nr. 296/2023, respectiv nu au un număr de peste 50 de posturi aprobate conform legii și ale căror activități se suprapun sau sunt similare cu alte activități desfășurate de alte instituții publice, se pot comasa/desființa/reorganiza/fuziona sau transfera activitatea și personalul încadrat către alte structuri organizatorice, inclusiv către structurile organizatorice aflate în coordonarea, autoritatea sau subordonarea autorităților publice locale, centrale sau județene.