Norme metodologice de aplicare a dispoziţiilor în materia pensiilor de serviciu


Hotărârea nr. 608/2024 prevede aprobarea Normelor metodologice de aplicare a dispoziţiilor în materia pensiilor de serviciu prevăzute de Legea nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor şi procurorilor şi de Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale.

Dacă vechimile prevăzute de prezenta hotărâre se obţin din însumarea unor perioade realizate în sisteme de asigurări sociale diferite (sistemul public, sistemul de pensii al avocaţilor, sistemul militar) care constituie vechime în sensul prezentei hotărâri, pensia de serviciu se acordă persoanei îndreptăţite, la cererea acesteia, numai de un singur sistem. În acest caz, casa teritorială de pensii va înştiinţa despre acest fapt celelalte sisteme în care beneficiarul a realizat stagii de cotizare sau vechime în serviciu.

Cuantumul pensiei de serviciu este de 80% din baza de calcul reprezentată de media indemnizaţiilor de încadrare brute lunare şi a sporurilor avute în ultimele 48 de luni de activitate înainte de data pensionării.

Pensia de serviciu se stabileşte la cererea persoanei îndreptăţite, a tutorelui sau a curatorului acesteia, a persoanei căreia i s-a încredinţat sau i s-a dat în plasament copilul minor, după caz, depusă personal sau prin mandatar desemnat prin procură specială.

Cererea de stabilire a pensiei de serviciu, însoţită de documentaţia necesară, se depune la casa teritorială de pensii competentă în a cărei rază îşi are domiciliul persoana îndreptăţită.