Se acordă sprijin financiar pentru creşterea natalităţii!


Hotărârea nr. 590/2024 modifică Hotărârea Guvernului nr. 1.103/2022 pentru aprobarea Programului social de interes naţional de susţinere a cuplurilor şi a persoanelor singure, pentru creşterea natalităţii.

În cadrul Programului social național de susținere a cuplurilor și a persoanelor singure, pentru creșterea natalității, se va acorda sprijin financiar pentru un număr de maxim 10.000 de beneficiari, în vederea asigurării medicamentelor și a efectuării procedurilor medicale de specialitate recomandate, pe teritoriul României.

Sprijinul financiar se acordă sub forma a două vouchere pe suport hârtie, în cuantum de 15.000 de lei. Astfel, un voucher de 5.000 de lei va fi destinat achiziționării de medicamente specifice, iar al doilea voucher, în sumă de 10.000 de lei, va fi folosit pentru achitarea procedurilor medicale prescrise.

Acordarea sprijinului financiar se realizează în ordinea cronologică a depunerii dosarelor complete și declarate eligibile. Documentele doveditoare se depun în format electronic, prin intermediul unei platforme digitale dedicate acestui program. De menționat că, în declarația pe proprie răspundere trebuie să se certifice faptul că în cursul anului 2024 nu s-a mai acordat sprijin financiar prin intermediul unui alt program cu același scop finanțat din fonduri publice.

De asemenea, cel puțin unul dintre cei doi beneficiari ai programului, membri ai cuplului infertil, căsătoriți sau necăsătoriți, sau femeia singură infertilă, trebuie să fie cetățean român și să aibă domiciliul în România.

Programul a contribuit la creșterea conștientizării importanței natalității și a provocărilor cu care se confruntă familiile și persoanele care vor să devină părinți.