Returnarea garanției pentru ambalaje primare nereutilizabile!


Hotărârea nr. 580/2024 prevede modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 1.074/2021 privind stabilirea sistemului de garanţie – returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile.

Garanţia va fi restituită către consumatori sau utilizatorii finali, iar operatorii punctelor de returnare vor avea obligaţia de a prelua ambalajul în cadrul acestora, dacă ambalajul returnat respectă cumulativ următoarele condiţii:
a) are aplicat marcajul care indică apartenenţa la SGR, respectiv simbolul reprezentativ şi codul de bare sau dacă acesta este vizibil ori lizibil;
b) este returnat întreg şi nu este degradat sau deformat astfel încât să se poată stabili apartenenţa la SGR;
c) este golit în întregime de conţinut;
d) este returnat în termen de maximum 24 de luni de la data publicării pe pagina de internet a administratorului SGR a anunţului privind încetarea introducerii pe piaţă de către producător a produsului respectiv.

Producătorii sunt obligaţi să marcheze ambalajele SGR introduse pe piaţa naţională cu un simbol reprezentativ, uşor de recunoscut şi înţeles de către consumatori, marcă înregistrată a autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului, şi cu un cod de bare naţional în conformitate cu specificaţiile oferite de administratorul SGR, care indică apartenenţa produsului la sistemul de garanţie – returnare.

,