Procedura de confirmare a dreptului de participare la pieţele de energie electrică


Ordinul nr. 14/2024 prevede aprobarea Procedurii de confirmare a dreptului de participare la pieţele de energie electrică/gaze naturale din România a unor persoane juridice străine având sediul social într-un stat membru al Uniunii Europene.

ANRE acordă solicitantului, prin decizie, confirmarea dreptului de a desfăşura în România una dintre următoarele activităţi: activitatea de furnizare a energiei electrice/gazelor naturale sau activitatea traderului de energie electrică/gaze naturale, corespunzător tipului de activitate ce face obiectul licenţei sau documentului similar emis de autoritatea publică din acel stat membru al Uniunii Europene sau, după caz, de o altă autoritate publică din acel stat îndreptăţită să emită un astfel de document.

Operatorii economici, persoane juridice străine, înregistrate într-un stat membru al Uniunii Europene care deţin o licenţă acordată de ANRE pentru activitatea de furnizare a energiei electrice/gazelor naturale sau pentru activitatea traderului de energie electrică/gaze naturale pot solicita ANRE confirmarea dreptului de participare la pieţele de energie electrică/gaze naturale din România în baza prezentei proceduri, dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute de prezenta procedură. Simultan cu confirmarea dreptului de a desfăşura în România activităţile mai sus menţionate, se retrage licenţa pentru activitatea de furnizare a energiei electrice/gazelor naturale sau pentru activitatea traderului de energie electrică/gaze naturale, acordată de ANRE.