A fost completat cadrul legal al exproprierii pentru cauză de utilitate publică!


OUG nr. 55/2024 prevede modificarea şi completarea Legii nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes naţional, judeţean şi local.

Ordonanța de urgență completează cadrul legal al exproprierii pentru cauză de utilitate publică, adăugând la rațiunile de expropriere ”implementarea proiectelor de construire, modernizare, extindere şi reconversie a capacităţilor de producţie şi/sau servicii pentru apărare de interes strategic pentru securitatea naţională”.

Totodată, pe lista reprezentanților expropriatorului, care este statul român, este adăugat Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT), prin operatorii economici din industria națională de apărare care funcționează sub autoritatea sa, pentru lucrările prevăzute în titlul actului normativ.

Sensul OUG, în contextul actual de securitate pe scena internațională, este de satisfacere a intereselor de securitate ale României. Practic, a fost creat cadrul pentru implementarea proiectelor de infrastructură necesare dezvoltării continue și durabile a industriei naționale de apărare.

Ordonanța de urgență a fost elaborată de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, pe baza orientărilor formulate de Strategia Națională Apărare a Țării în direcția descurajării unei agresiuni asupra României și articulării unui răspuns internațional adecvat la provocările de securitate, și a fost avizată de CSAT.